Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die stamt uit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG). In China en andere Oosterse landen wordt acupunctuur al meer dan 4000 jaar toegepast.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is acupunctuur tot de Westerse wereld doorgedrongen. Momenteel wordt het op grote schaal toegepast.

Traditionele Chinese geneeswijze is gebaseerd op het uitgangspunt dat lichaam en geest nauw verbonden zijn, zowel in gezondheid als in ziekte.
Volgens de Chinese leer loopt er een stelsel van meridianen door ons hele lichaam. Dit zijn energiebanen waardoor onze levensenergie (ook wel qi genoemd) stroomt.
De meridianen zijn verbonden met alle organen, spieren, botten en weefsels. Bij een verstoring van het evenwicht in ons lichaam kunnen we hierop via de betreffende meridianen invloed uitoefenen.

In een gezonde situatie is de energie in ons lichaam in balans. Bij disbalans, van welke aard dan ook, kan acupunctuur een uitkomst zijn, zeker als het lichaam niet uit zichzelf kan herstellen.
Daarom zijn zowel lichamelijke als emotionele klachten goed te behandelen middels acupunctuur.

schouder naals

Wat doet acupunctuur?

De energie, die het lichaam uit onze voeding en ademlucht kan verkrijgen, circuleert via energiebanen door het lichaam.  Alle meridianen samen vormen een complex netwerk waarbinnen de energie elke dag, als in een constante golfbeweging, naar alle delen van het lichaam wordt getransporteerd. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten worden met dunne naaldjes aangeprikt. Hierdoor kan de acupuncturist de energie weer vrij laten stromen waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

 

acu puntenkaart